Elmas Dönüş Formasyonu Nedir? - Bitcoin Teknik Analiz , Bitcoin Kazan, Ethereum, Metaverse, NFT, Forex

SON YAZILAR

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Post Top Ad

Reklam Alanı

14 Şubat 2022 Pazartesi

Elmas Dönüş Formasyonu Nedir?

Arkadaşlar herkese merhaba. Bir iki gün önce hisselerimi incelerken #arclk’te, günlük grafikte çok güzel bir elmas dönüş formasyonunun oluştuğunu gördüm. Kağıt formasyondan bugün çıktı ve formasyon teyit aldı. Ben de sıcağı sıcağına bu formasyonu sizinle paylaşmak istedim. Böylece arada bir adet formasyon dersi de eklemiş oluruz sitemize.

Şimdi, esasen biz formasyon diyoruz ama bunun ingilizcesi PATTERN’dir. Yani tam türkçesi DESEN veya KALIP olarak çevrilebilir. Piyasada fiyatlar, insan doğası ve psikolojisi gereği kendini hep tekrar eden kalıplar halinde oluşur. Elliott dalgaları, trendler, Düzeltmeler, Formasyonlar.

Bu sürekli tekrar eden kalıplar, formasyonlar #priceaction dediğimiz, bir hissenin fiyat hareketlerine odaklanan trade stratejisinin en önemli ayaklarından biridir. Derya deniz bir konudur, sırayla hepsine gireceğiz. Şu an sıcağı sıcağına Elmas formasyonu denk geldiği için ondan başlıyorum.

Elmas formasyonu nedense Türk Trader’lar arasında çok popüler değildir. Bayrak, Flama, OBO, TOBO, bunlar herkes bilir de, ELMAS formasyonunu çok fazla kişi bilmez. Bilen de detayına girmez. Bunun sebebi belki diğer formasyonlar kadar sık karşılaşılmaması olabilir.

Bu formasyon aslında tanıması çok basit ve etkili bir formasyondur. Bir nevi OBO ve TOBO’nun birleşmesinden oluşur. Aşağıda grafiğini görünce kafanıza iyice oturacak. Bakın, elmasın içine odaklanın. Yukarıda OBO, aşağıda TOBO var. Bu ikisi aynı kalıpta birleşiyor. Bir Elmas oluşturuyor.



Unutmayın, biz böyle çiziyoruz diye formasyon birebir böyle oluşmaz, ancak ana hatları buna benzer, yani bakınca anlarsınız onun bir Elmas olduğunu. Devam edelim. Dönüş formasyonu dedik, bu ne demek? Bu formasyon dönüş sinyali verir, eğer trend yukarıysa aşağı,şağıysa yukarı dönüş.

Yabancı kaynaklarda bu formasyon aslında Bearish, yani Ayı formasyonu olarak geçer. Yani yükselişleri bitiren bir formasyondur. Bu çoğu zaman doğru olsa da, ben dipte de çok kez yakaladım ve yükseliş başlatan bir formasyon olarak da gözlemledim.

Formasyon nasıl oluşur peki? Uzun bir trendin sonunda fiyat hareketleri yavaşlamaya başlar ve geri dönüşe geçerek küçük bir tepe oluşturur. Bu tepeye A tepesi diyelim. Aşağıda #arclk hissesinin yükselen güçlü trendi sonrası oluşturduğu A tepesini görebilirsiniz. (daha iyi anlayın diye 4 saatlik grafik):


Bu aslında oluşmakta olan bir Omuz-Baş-Omuz formasyonunun sol omzudur. (Tabi şu an belli olmaz, ancak formasyon bitince anlarsınız böyle olduğunu). Sonra fiyat tekrar yükselişe geçer ve bir önceki tepeden daha yüksek bir tepe oluşturur. Bu OBO’nun Baş kısmıdır. Grafiği aşağıda:


Şimdi bu formasyonun normal bir OBO’dan farkı burada başlar. Çünkü fiyat, BAŞ’ı oluşturduktan sonra aşağı düşer ve Omuz çizgisini KIRAR, aşağıda yeni bir DİP oluşturur. Bu aslında ters açıdan bakıldığında, TOBO’nun Baş kısmıdır. Grafik aşağıda:


Sonrasında fiyat tekrar toparlanıp bir C tepesi oluşturur. Bu da OBO’nun sağ omzudur. Böylece yukarıda OBO tamamlanır, aşağıda fiyat TOBO’ya gider. Bu ikisi birleşince güzel bir elmas formasyonu oluşur. C tepesinin grafiği aşağıda:


Gördüğünüz gibi, C tepesinden sonra fiyat aşağı gitmiş ve kısa trendi de kırmış. Böylece elmas’tan çıkmış. Bu formasyon teyidi anlamına gelir. Bu “kesin düşer” anlamına gelmez ama düşüş ihtimali, yükseliş ihtimalinden daha yüksektir anlamına gelir.


Burada pozisyondaysanız pozisyonu kapatmanız, short imkanınız varsa short açmanız gerekmektedir. Çünkü aksi takdirde pozisyonunuz risk altındadır. Elmas formasyonunu tanımlarken ve uygularken Fibo ve RSI’dan da destek alabilirsiniz.

Mesela bu örnekte, RSI fiyatla negatif uyumsuzluk yapmış. Fiyatın ilk tepeden sonra ikinci tepe yaptığı zaman, RSI düşüşe geçmiş. Bu bir formasyon teyididir. Bunu da mutlaka takip etmenizde yarar var.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Reklam Alanı