Fincan Kulp Formasyonu Nedir - Geniş Anlatım - Bitcoin Teknik Analiz , Bitcoin Kazan, Ethereum, Metaverse, NFT, Forex

SON YAZILAR

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Post Top Ad

Reklam Alanı

14 Şubat 2022 Pazartesi

Fincan Kulp Formasyonu Nedir - Geniş Anlatım

Fincan kulp formasyonu bir menkul kıymetin fiyat tablosundaki bir fincan ve kulp fiyat kalıbı, kulplu bir bardağa benzeyen, fincanın “u” şeklinde olduğu ve kulpun hafifçe aşağı doğru kaydığı teknik bir göstergedir. Fincan kulp formasyonu, bir yükseliş sinyali olarak kabul edilir ve formasyonun sağ tarafında tipik olarak daha düşük işlem hacmi görülür. Modelin oluşumu yedi hafta kadar kısa veya 65 hafta kadar uzun olabilir.

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Bardak ve kulp, bardağın “u” şeklinde olduğu ve kulpun hafifçe aşağı doğru kaydığı bir fincan ve kulbu andıran teknik bir grafik desenidir.
  • Bir fincan ve kulp, bir yükseliş trendini genişleten bir yükseliş sinyali olarak kabul edilir ve uzun vadeli fırsatları tespit etmek için kullanılır.
  • Bu göstergeyi kullanan teknik tüccarlar, formasyonun tutamaç kısmının üst trend çizgisinin biraz üzerinde bir stop buy emri vermelidir.

Bir Fincan Ve Kulp Size Ne Anlatır?

Amerikalı teknisyen William J. O’Neil, 1988 klasiği “Stokta Para Nasıl Kazanılır” adlı eserinde fincan ve kulp (C&H) modelini tanımladı ve 1984’te kurduğu Investor’s Business Daily’de yayınlanan bir dizi makale aracılığıyla teknik gereksinimleri de ekledi. O’Neil zaman çerçevesi her bir bileşen için ölçümler, hem de düzeninin eşsiz çay bardağı görünüm vermek yuvarlak alçak ayrıntılı bir açıklamasını içermektedir.

Bu modeli oluşturan bir hisse senedi eski zirveleri test ettiğinden, daha önce bu seviyelerden alım yapan yatırımcılardan satış baskısına maruz kalması muhtemeldir; satış baskısının, yükselmeden önce dört gün ila dört hafta boyunca bir düşüş eğilimi eğilimi ile fiyatı konsolide etmesi muhtemeldir . Bir fincan ve kulp, bir yükseliş devam modeli olarak kabul edilir ve satın alma fırsatlarını belirlemek için kullanılır.

Fincan ve kulp modellerini tespit ederken aşağıdakileri dikkate almaya değer:

  • Uzunluk: Genel olarak, daha uzun ve daha “U” şekilli altları olan kaplar daha güçlü bir sinyal sağlar. Keskin “V” tabanlı bardaklardan kaçının.
  • Derinlik: İdeal olarak, fincan aşırı derin olmamalıdır. Kulp kalıbının üst yarısında kulplar oluşacağından, aşırı derin kulplardan da kaçının.
  • Hacim: Fiyatlar düştükçe hacim azalmalı ve kasenin tabanında ortalamanın altında kalmalıdır; daha sonra hisse senedi hareketini yükseltmeye başladığında artmalı, önceki yüksek seviyeyi test etmek için tekrar yükselmelidir.

Eski yüksek seviyenin birkaç işaretine dokunmak veya yaklaşmak için önceki direncin tekrar test edilmesi gerekli değildir ; bununla birlikte, sapın tepesi yükseklerden ne kadar uzak olursa, kırılmanın o kadar önemli olması gerekir.

Fincan Kulp Formasyonu Hedefi

Bu Güçlü Modele Nasıl Girilir ve Çıkılır

Grafik kalıpları, bir varlığın fiyatı üçgen , dikdörtgen, baş ve omuzlar veya bu durumda bir fincan ve kulp gibi ortak bir şekle benzeyen bir şekilde hareket ettiğinde ortaya çıkar . Bu modeller ticaret yapmanın görsel bir yoludur. Mantıklı bir giriş noktası, riski yönetmek için bir stop-loss konumu ve karlı bir ticaretten çıkmak için bir fiyat hedefi sağlarlar . Kupanın ve kulpun ne olduğu, nasıl takas edileceği ve karlı bir takas olasılığını artırmak için dikkat edilmesi gerekenler burada.

Fincan ve Kulp



Fincan ve tutamak deseni hem bir dakikalık çizelge gibi küçük zaman dilimlerinde hem de günlük, haftalık ve aylık çizelgeler gibi büyük zaman dilimlerinde oluşur. Bir fiyat dalgası , ardından bir istikrar dönemi ve ardından önceki düşüşe yaklaşık olarak eşit büyüklükte bir ralli olduğunda meydana gelir . Bir U-şekli veya “bardak ve kulp”umuzdaki “bardak” oluşturur. Daha sonra fiyat, tutamağı oluşturan bir kanal içinde yana doğru hareket eder veya aşağı doğru kayar. Sap ayrıca bir üçgen şeklini de alabilir.

Sapın fincandan daha küçük olması gerekir. Sap, bardağın alt yarısına düşmemeli ve ideal olarak üst üçte birlik kısımda kalmalıdır. 1 bardak 99 $ ve 100 $ arasında oluşan Örneğin, sap 100 $ ve $ 99.50 ve ideal arasındaki 100 $ ile $ 99.65 arası oluşturmalıdır. Sap çok derinse ve kupanın kazanımlarının çoğunu siliyorsa, formasyonun ticaretini yapmaktan kaçının.

Bir fincan ve kulp grafiği, bir geri dönüş düzenini veya bir devam düzenini işaret edebilir. Fiyat uzun vadeli bir düşüş trendindeyken bir tersine dönüş paterni oluşur , ardından trendi tersine çeviren bir fincan ve kulp oluşturur ve fiyat yükselmeye başlar. Bir yükseliş trendi sırasında bir devam paterni oluşur; fiyat yükselir, bir fincan ve kulp oluşturur ve ardından yükselmeye devam eder.

Kupa Girme ve İşleme İşlemi

Bir tutamaç oluşmasını bekleyin. Sap genellikle yana doğru veya alçalan kanal veya üçgen şeklini alır. Fiyat, kanalın veya üçgenin üstüne çıktığında satın alın. Fiyat kulptan çıktığında, modelin tamamlanmış olduğu kabul edilir ve fiyatın yükselmesi beklenir.

Fiyatın artması beklenirken, bu artacağı anlamına gelmez. Fiyat biraz yükselebilir ve sonra düşebilir, yana doğru hareket edebilir veya girişten hemen sonra düşebilir. Bu nedenle, bir stop-loss gereklidir.

Zarar Durdurma Ayarı


Stop-loss emri, eğer fiyat düşerse, kupadan bir kopuş satın aldıktan ve oluşumu ele aldıktan sonra ralli yerine düşerse bir tüccarı ticaretten çıkarır. Stop-loss, eğer fiyat paterni geçersiz kılacak kadar düşerse, pozisyonu satarak ticaret üzerindeki riski kontrol etmeye hizmet eder.

Sapın en alt noktasının altına bir stop-loss yerleştirin. Fiyat, tutamaç içinde birkaç kez yukarı ve aşağı salınırsa, en son düşüşün altına bir stop-loss da yerleştirilebilir.

Sap, fincanın üst yarısında olması gerektiğinden, düzgün yerleştirilmiş bir stop-loss, fincan oluşumunun alt yarısında sona ermemelidir. Örneğin, 50$ ile 49.50$ arasında bir fincan oluştuğunu varsayalım. Durdurma kaybı 49,75 doların üzerinde olmalıdır çünkü bu, kupanın orta noktasıdır. Stop-loss kupanın orta noktasının altındaysa, ticaretten kaçının. İdeal olarak, stop-loss kupa modelinin üst üçte birlik kısmında olmalıdır.

Kupanın üst üçte birlik kısmında (veya üst yarısında) tutamaç ve stop-loss bulunmasıyla, stop-loss giriş noktasına daha yakın kalır ve bu da ticaretin risk-ödül oranını iyileştirmeye yardımcı olur . Stop-loss, ticaretin risk bölümünü, hedef ise ödül bölümünü temsil eder.

Hedef veya Karlı Çıkış Seçmek


Fincanın yüksekliği ne olursa olsun, bu yüksekliği sapın kopma noktasına ekleyin. Hedef bu rakam. Örneğin, kupa 100$ ile 99$ arasındaysa ve kırılma noktası 100$ ise, hedef 101$’dır.

Bazen bardağın sol tarafı, sağdan farklı bir yüksekliktedir. Daha küçük yüksekliği kullanın ve muhafazakar bir hedef için kırılma noktasına ekleyin. Veya agresif bir hedef için daha büyük yüksekliği kullanın.

Bir Fibonacci uzatma göstergesi de kullanılabilir. Uzatma aracını fincanın sağındaki alt kısımdan yukarı doğru çekin ve ardından alt tutamağa bağlayın. Tek seviye veya %100, muhafazakar bir fiyat hedefini temsil eder ve 1,618 veya %162, çok agresif bir hedeftir. Bu nedenle, hedefler bir ile 1.618 arasında yerleştirilebilir.

Günlük işlem yapıyorsanız ve günün sonunda hedefe ulaşılamıyorsa, piyasa gün için kapanmadan önce pozisyonu kapatın. Hedefe yakın hareket eden ancak daha sonra tekrar düşmeye başlayan bir pozisyondan çıkmak için takip eden bir stop-loss da kullanılabilir.

Hususlar

Geleneksel olarak, bardağın dibinde, fiyatın yanlara doğru hareket ettiği veya yuvarlak bir taban oluşturduğu bir duraklama veya dengelenme süresi vardır. Fiyatın bir destek seviyesi bulduğunu ve bunun altına düşemeyeceğini gösterir. Aradan sonra fiyatın yükselmesi ihtimalini artırmaya yardımcı olur.

Fiyatın düştüğü ve ardından keskin bir şekilde yükseldiği bir V-dip de bir fincan oluşturabilir. Bazı tüccarlar bu tür bardaklardan hoşlanırken, diğerleri onlardan kaçınır. Onlardan hoşlananlar, V-dibini, alıcıların formasyonun sağ tarafında agresif bir şekilde adım attığını gösteren düşüş trendinin keskin bir şekilde tersine çevrilmesi olarak görüyor. V-dip karşıtları, fiyatın dibe vurmadan önce sabitlenmediğini ve bu nedenle fiyatın bu seviyeyi test etmek için geri düşebileceğini iddia ediyor. Sonuç olarak, fiyat kolun üzerine çıkarsa, yukarı yönlü bir harekete işaret eder.

Eğilim yükseliyorsa ve fincan ve kulp bu eğilimin ortasında oluşuyorsa, satın alma sinyali genel eğilimin ek avantajına sahiptir. Bu durumda, bardağa doğru giden güçlü bir trend arayın ve tutun. Ek onay için, bardağın alt için görünüm gibi artan bir şekilde, daha uzun vadeli bir destek seviyesi ile hizalamak için trend çizgisi veya hareketli ortalama .

Fincan ve kulp formasyonu bir düşüş trendinden sonra oluşursa, trendin tersine döndüğünü gösterebilir. Gerçek bir tersine dönüşle sonuçlanan formasyonun olasılığını artırmak için, fincana doğru daha küçük olmak ve ele almak için aşağı yönlü fiyat dalgalarını arayın. Kupaya ve kulpa doğru yönelen daha küçük aşağı dalgalar, satışların azaldığına dair kanıt sağlar ve bu da, fiyat kolun üzerine çıkarsa yukarı yönlü hareket olasılığını artırır.

Bardak ve Sapın Nasıl Kullanılacağına Örnek

Aşağıdaki resim klasik bir fincan ve kulp oluşumunu göstermektedir. Sapın üst trend çizgisinin biraz üzerine bir stop buy emri verin. Emir yürütme, yalnızca fiyat formasyonun direncini kırarsa gerçekleşmelidir. Tüccarlar aşırı kayma yaşayabilir ve agresif bir giriş kullanarak yanlış bir koparma girebilir. Alternatif olarak, fiyatın tutacağın üst trend çizgisinin üzerinde kapanmasını bekleyin, ardından formasyonun kırılma seviyesinin biraz altına bir limit emri verin ve fiyat geri çekilirse bir uygulama elde etmeye çalışın. Fiyat yükselmeye devam ederse ve geri çekilmezse, ticareti kaçırma riski vardır.

fincan kulp formasyonu

Kabın dibi ile kalıbın koparma seviyesi arasındaki mesafe ölçülerek ve bu mesafeyi koparmadan yukarı doğru genişleterek bir kâr hedefi belirlenir. Örneğin, fincanın alt kısmı ile tutamak koparma seviyesi arasındaki mesafe 20 puan ise, bir kâr hedefi kalıbın tutamacının 20 puan yukarısına yerleştirilir. Zararı durdur emirleri , tacirin risk toleransına ve piyasa oynaklığına bağlı olarak ya kolun altına ya da fincanın altına yerleştirilebilir.

Şimdi , Ekim 2002’de Nasdaq borsasında 13$ civarında halka arz edilen ve beş yıl sonra 154$’a yükselen Wynn Resorts, Limited’i ( WYNN ) kullanarak gerçek dünyadan tarihsel bir örneği ele alalım . 3 4 iki puan içinde sona sonraki düşüş halka arzı çok önceden eğilim sığ su bardağı en yüksek için O”eil ‘şartını aşan (IPO) fiyata. Sonraki toparlanma dalgası, ilk baskıdan yaklaşık 10 yıl sonra, 2011’de bir önceki en yüksek seviyeye ulaştı. Tutamak, klasik geri çekilme beklentisini takip eder, yuvarlak bir şekilde %50 geri çekilmede destek bulur ve 14 ay sonra ikinci kez yüksek seviyeye döner. Hisse, Ekim 2013’te patladı ve takip eden beş ayda 90 puan ekledi.



Fincan ve Kulp Formasyonu Sınırlamaları

Tüm teknik göstergeler gibi, kap ve kulp, bir ticaret kararı vermeden önce diğer sinyaller ve göstergelerle birlikte kullanılmalıdır. Özellikle bardak ve kulp ile ilgili olarak, uygulayıcılar tarafından belirli sınırlamalar belirlenmiştir. Birincisi, kalıbın tamamen oluşması biraz zaman alabilir ve bu da geç kararlara yol açabilir. Bir fincan ve kulpun oluşması için tipik bir süre bir aydan bir yıla kadar olsa da, oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşebilir veya kendini kurması birkaç yıl alabilir, bu da bazı durumlarda belirsiz hale gelebilir. Diğer bir konu ise formasyonun fincan kısmının derinliği ile ilgilidir. Bazen daha sığ bir fincan bir sinyal olabilirken, diğer zamanlarda derin bir fincan yanlış bir sinyal üretebilir. Bazen fincan, karakteristik kulp olmadan oluşur. Nihayet,

Fincan ve Kulp Nedir?

Fincan ve Kulp, bir menkul kıymetin fiyat hareketinin bir “bardak” a benzediği ve ardından aşağı yönlü bir fiyat modelinin takip edildiği teknik bir göstergedir. Bu düşüş veya “tutamaç”, bir menkul kıymet üzerinde uzun süre devam etmek için bir satın alma fırsatına işaret etmek içindir. Fiyat oluşumunun bu kısmı sona erdiğinde, güvenlik rotasını tersine çevirebilir ve yeni zirvelere ulaşabilir. Tipik olarak, fincan ve kulp desenleri yedi haftadan bir yıla kadar düşer.

Çanak ve Kulp Formasyonu Boğa mı?

Genel bir kural olarak, fincan ve kulp modelleri yükseliş fiyat oluşumlarıdır. Terimin kurucusu William O’Neil, bu teknik ticaret modelinin dört ana aşamasını belirledi. İlk olarak, “kupa” formasyonunun başlamasından yaklaşık bir ila üç ay önce, bir menkul kıymet yükseliş trendinde yeni bir zirveye ulaşacaktır. İkincisi, güvenlik, bir önceki yüksek seviyenin %50’sinden fazlasını düşürmeyecek şekilde, yuvarlanan bir dip oluşturarak geri çekilecektir. Üçüncüsü, güvenlik bir önceki en yüksek seviyesine geri dönecek, ancak daha sonra düşüşe geçerek formasyonun “tutucu” kısmını oluşturacaktır. Son olarak, güvenlik tekrar patlar ve kupanın en düşük noktasının derinliğine eşit olan yükseklerini aşar.

Bir Fincan ve Kulp Formasyonu nu Nasıl Bulursunuz?

Bir hisse senedinin önemli bir ivmeden sonra son zamanlarda yüksek bir seviyeye ulaştığı, ancak o zamandan beri düzeltilerek neredeyse %50 düştüğü bir senaryo düşünün. Bu noktada, bir yatırımcı önceki seviyelere geri döneceğini tahmin ederek hisse senedini satın alabilir. Hisse daha sonra toparlanarak önceki yüksek direnç seviyelerini test ediyor ve ardından yatay bir trende giriyor. Modelin son ayağında, hisse senedi bu direnç seviyelerini aşarak bir önceki en yüksek seviyenin %50 üzerine çıktı.

Ters Fincan Kulp Formasyonu

Ters fincan kulp formasyonu, tersine çevrilmiş bir modeldir. Genellikle yukarı yönlü güçlü bir hareketten sonra bir grafikte yükseliş trendinin sonunu işaret eden bir tepe formasyonudur.

Ters fincan kulp formasyonu ideal olarak, hisse senedi endeksleri tüm zamanların en yüksek fiyatlarına yakın olduğunda boğa piyasalarının sonunda gerçekleşir.

Ters fincan kulp formasyonu kısa kurulumunun en yüksek başarı şansına sahip olması için, net bir yükseliş trendinden sonra gelmelidir. Grafik deseni iki temel bileşenden oluşur: Tersine çevrilmiş kupanın yuvarlanan fiyat eylemi doğası ve ters çevrilmiş tutamaçtaki başarısız ralli.

Formasyonun kupa kısmı, fiyatta yeni bir zirve yapmak için yapılan her girişimde kâr elde edildiğinde ve piyasa yeni zirvelere yükselmek yerine yavaş yavaş bir dağıtım aşamasına girmeye başladığında oluşturulur. Ters fincan tepesi, hisse senedi nihayet yeni yüksek fiyatlarla alıcılardan tükendiğinde ve satıcılar hareket etmeye ve hisse senedini düşürmeye başladığında oluşur.

Hisse senedi çoğu zaman ters çevrilmiş bardağın sağ tarafından çıkıp düşmeye başladığında parçalanmaz ve fiyatta ilk kez yeni en düşük seviyelere çıkmaya çalıştığında desteği karşılar. Bu, modelin bir ticaret aralığında ters bir tutamaç oluşturduğu zamandır. Yeni en düşük seviyelerdeki ikinci koşu, genellikle alıcıların çoğunluğu üzerinde çalışıldığı ve hisse senedi yeni düşük seviyelere düştüğü için işe yarar.

Bu model, büyük bir düşüş trendi için zemin hazırlıyor çünkü kısa vadeli tüccarların çoğu, hisse senedi ters çevrilmiş kupanın dibinden düşerken satın aldı, üst kısım, hisse senedinin potansiyel alıcıları ara sıradaki hisselerin en yüksek seviyelerini almayı reddettiğinde oluştu. ters çevrilmiş kabın üst kısmındaki direnç seviyesi, ardından piyasa ters çevrilmiş kabın sağ tarafından düşerken yeni alıcılar üzerinde çalışıldı.

Zirveye yakın yeni direnç zirvelerindeki alıcılar, bu fiyatlarda alıcı eksikliği nedeniyle ters kupa modelinden çıkamadığı için grafiğin son alıcılarıydı.

Daha sonra, zararları durdurma ve çıkışlar için takip eden durdurma sinyalleri tetiklendiğinden, grafik fiyatta aşağı doğru sallanır.

  • Ters fincan kulp formasyonu, genel piyasa bir geri çekilme veya düzeltmeye giremezse, iyi olasılıklı işlemler değildir.
  • Piyasada düşen satışlar ve kazanç artışı ile gecikmeli bir hisseye aitse, modelin beklendiği gibi oynama olasılığı daha yüksektir.
  • Hisse senedinin bu formasyona yol açan bir önceki yükseliş trendi olması gerekirdi.
    Klasik bir şekil arayın. Şeklin ters çevrilmiş bir kap olduğuna inanmak için zihinsel olarak yolunuzu tartışmanız gerekiyorsa, bu ters bir kap değildir. Eğilim çizgisi, baş aşağı bir fincan gibi yukarı ve sonra aşağı doğru eğilmelidir.
  • Kupanın yüksekliğine yakın kuruyan ters bir ‘U’ şekli ve hacmi arayın. Tepede kuruyan hacim, fonların satın almaya olan ilgisini kaybettiğini gösteriyor. Ve ters çevrilmiş U-şekilli tabanların, ters V-şekillerinden daha fazla çalışma olasılığı daha yüksektir.
  • Ters fincan ve kulp modelleri hem günlük hem de haftalık grafiklerde olabilir.
    Kupa dudağının alt kısmındaki tutamak veya desteğin bozulması, 10 günlük ortalama işlem hacminden daha yüksek bir hacimde gerçekleşirse, bu modelin başarı olasılığı daha yüksektir.
  • Bu model, tutamaktan koptuğu ve para yöneticilerinden gelen dağıtım nedeniyle düşüş trendi başlattığı için kısa bir hisse senedi pozisyonu yakalamaya çalışıyor.
  • Alım noktası, hisse senedi ters çevrilmiş kupanın alt kısmının dışında yeni bir dip yaptığı için bir momentum kısa sinyalidir. Durdurma kaybı, ters çevrilmiş tutamağın artan trend çizgisinin üstünde ayarlanabilir.
  • Aşağı yönde bir fiyat hedefi %20-50 arasında olabilir, ancak daha da düşebilir ve tabii ki fiyatları da ters çevrilmiş tutamağa yükselebilir ve başarısız olabilir. Bir tüccar, kazanan esnafın çalışmasına izin vererek, ancak kaybeden esnafı kısa keserek nasıl oynandığını takip etmelidir.

Ters Fincan Kulp Formasyonu

Aşağıdaki Exxon Mobile grafiği, yeni zirvelerin tutunamaması ve zirveden sonra fiyatın düşmesi nedeniyle Ocak-Mayıs ayları arasında tersine çevrilmiş bir fincan deseni gösteriyor. Haziran ayından Temmuz ortasına kadar, ters çevrilmiş fincan aralığı içinde, dikey bir yükselen fiyat aralığı kanalına benzeyen bir ters çevrilmiş kulp oluştu. Alt dikey trend çizgisi desteğinin dökümü, Temmuz ortasından Ağustos ayına kadar fiyat hareketinde yeni bir düşüşe işaret etti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Reklam Alanı