Takoz (kama) Formasyon Modeli Nedir? - Bitcoin Teknik Analiz , Bitcoin Kazan, Ethereum, Metaverse, NFT, Forex

SON YAZILAR

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Post Top Ad

Reklam Alanı

14 Şubat 2022 Pazartesi

Takoz (kama) Formasyon Modeli Nedir?

 Teknik analizlerde kullanılan, mevcut fiyat trendinde duraklama yaşanacağı sinyalini verecek şekilde yukarı ya da aşağı gidecek üçgen benzeri modele "kama" ya da "takoz" ismi verilir.

Teknik analizlerde kullanılan, mevcut fiyat trendinde duraklama yaşanacağı sinyalini verecek şekilde yukarı ya da aşağı gidecek üçgen benzeri modele “kama” ya da “takoz” ismi verilir.

Takoz (ya da kama) modeli incelendiğinde, genellikle yatırımcıların paritenin yönü konusunda kararsız oldukları anlarız. 

Ayılar ile boğalar arasındaki mücadelede üstün olan tarafın güç kaybetmeye başladığı, zayıf olanınsa dengeyi yakaladığı düşünülen bu model oluştuğunda, duruma göre trendin devam edeceği ya da aksi yönde ilerleneceği sinyalleri alınabilir.

Takoz ya da kama modelleri yukarı ve aşağı yönüne göre iki temel gruba ayrılır:

1)Yükselen takoz (kama) modeli


Dip fiyatlardaki artış, yükselen tepelerden daha hızlı olursa yükselen takoz formasyonu oluşur. Bu formasyon, parite yükselen dip fiyatlarda görülen destek trend çizgisi ile yükselen yüksek tepe fiyatlarla oluşan direnç trend çizgisi arasında sıkışmaya başladığında ortaya çıkar.

Destek çizgisinin açısı, direnç çizgisinden daha büyüktür. Bu sayede yükselen destek ile direnç çizgisi arasında yükselen bir kama meydana gelir. Bu tür bir formasyon gözlemlendiğinde konsolidasyon sonrası yukarı veya aşağı yönlü hareket beklentisi oluşur.

“Yükselen takoz, boğa piyasası esnasında gerçekleşiyorsa genellikle düşüşle sonuçlanır. Ayı piyasası sırasında gözlenen yükselen takoz ise aşağı hareketin devamı sinyalini verir.”

Ayı piyasasında gözlenen yükselen takozlar, belirli bir süre tepki alımlarıyla fiyatın yükseleceğine, destek çizgisinin aşağı yönlü kırılmasının ardındansa düşüş trendinin devam edeceğine işaret eder.

Düşüş ya da yükseliş trendinde olması fark etmeksizin yükselen kama ya da kama modeli gözlemlendiğinde, tüccarlar genellikle düşüş yaşanacağını hesaplayarak pozisyon alırlar.

2)Alçalan takoz (kama) formasyonu


Yükselen kama modeline benzer şekilde, alçalan takoz formasyonu da, genel sürecin tersine dönme veya devam etme işareti olarak yorumlanabilir.

Dip fiyatlardaki düşüş hızı, azalan tepe fiyatlarına göre daha yavaş ise alçalan takoz formasyonu meydana gelir. Parite, düşen dip fiyatlarda gözlenen destek trend çizgisi ile düşüş dönemindeki tepe fiyatlarda oluşan direnç trend çizgisi arasında sıkışır.

Destek çizgisinin açısı, direnç çizgisinden daha azdır. Böylece gerileyen destek ile direnç çizgisi arasında alçalan kama oluşur. 

“Alçalan takoz formasyonu, boğa piyasası esnasında gerçekleşiyorsa genellikle yükseliş eğilimi devam eder. Ayı piyasası sırasında gözlemlenen alçalan takoz ise aşağı hareketin tersine döneceği yani yükselişin başlayacağı sinyalini verir.”

Alçalan kama, yukarı yönlü fiyat trendinin yaşandığı süreçte görülüyorsa, belli bir süre tepki satışlarının yaşanacağı, daha sonra ise yükselişin gözleneceği yorumu yapılabilir.

Modelin direnç çizgisinin kırılmasıyla birlikte boğa piyasasının devam etmesi yani trendin devam edeceği anlaşılır.

Alçalan takozlar düşüş trendinde görüldüğünde keskin bir dönüşün yaşanabileceği sinyali alınır. Hemen ardından da yükseliş beklenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Reklam Alanı