Omuz Baş Omuz ve Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu Nedir? - Bitcoin Teknik Analiz , Bitcoin Kazan, Ethereum, Metaverse, NFT, Forex

SON YAZILAR

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Post Top Ad

Reklam Alanı

14 Şubat 2022 Pazartesi

Omuz Baş Omuz ve Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu Nedir?

Omuz Baş Omuz (Head and Shoulders) veya kısaca OBO (H&S) formasyonu; yukarı yönlü fiyat hareketinin tamamlandığına işaret eden, üç zirveden ikincisinin en yüksek olduğu modeldir.

Teknik analizlerde sıklıkla tercih edilen ve güvenilirliği yüksek bulunan omuz baş omuz (OBO) formasyonu, trendde dönüşün gerçekleşeceğine dair uyarı olarak algılanır.

Fiyat grafiğinde, birinci tepe (sol omuz), ardından daha yüksek bir tepe (baş) ve son bir tepe (sağ omuz) gözlenir. Bu formasyonun akabinde fiyatın aşağı yönlü hareket edeceği beklenir.

Ek okuma: Mum grafiği nedir? Mum grafikleri nasıl okunur?

OBO formasyonundaki en düşük fiyatlar kullanılarak "yaka (neckline)" ya da "boyun" ismi verilen çizgi çizilir. İki omuz bölgesinin düşük seviyeleri kullanılarak çizilen bu çizgi, yukarı ya da aşağı eğimli olabilir. Eğer yaka çizgisi aşağı eğimliyse, trend değişimi konusunda daha güvenilir bir sinyal olarak kabul edilir. İşlem hacmi azalıyor ve boyun çizgisi de aşağı eğimliyse fiyatta düşüş beklentisi artar.

Grafikte de görüldüğü üzere her iki omuz tepesi, baş tepesinin değerini aşamaz. Analizlerde genellikle, baş tepesiyle boyun çizgisi arasındaki mesafe baz alınarak, ikinci omuzun ardından gelecek düşüşün boyutuna dair bir fikir üretilir.

Omuz baş omuz formasyonunda boyun çizgisi, alım ve satım kararlarının verildiği destek ya da direnç çizgisi görevi görür. 

Artış trendi varken oluşan omuz baş omuz formasyonunda, sağ omuz sol omuzdan daha aşağıdaysa düşüş yönündeki sinyal güçlenir.

Ters omuz baş omuz (inverse head and shoulders) formasyonu

Omuz baş omuz formasyonunun tersine çevrilmiş halidir. Formasyonun tıpkı şekli gibi, işleyiş biçimi de OBO'nun zıddıdır.

Genellikle düşüş trendinin sonunda gözlenen ters omuz baş omuz formasyonu, fiyatta yükselişin başlayacağına işaret eden üç dipli modeldir.

Düşüş sürecinde olan finansal varlığın değerinde yaşanan gerilemenin ardından ufak bir yükseliş gözlenir ve sol omuz meydana gelir. 

Ardından gelen sınırlı bir tepki yükselişi görülür. Yükselişin ardından fiyatlardaki düşüş devam eder ve daha aşağı seviyede ikinci bir dip oluşur. İkinci derin dip noktası baş bölgesini oluşturur.

Baş bölgesi oluştuktan sonra gelen tepki alışlarıyla yeniden yükseliş meydana gelir ve sağ omuz ortaya çıkar.

Ters omuz baş omuz formasyonu (iH&S) meydana geldikten sonra, yüksek seviyeler üzerinden bir çizgi çekilerek oluşan boyun (ya da yaka) direnç haline gelir.

TOBO formasyonunun sonlandığı ve fiyatın yakanın üzerine çıktığı esnada artık yükseliş beklenir.

En dipteki baş noktası ile boyun (yaka) seviyesi arasındaki mesafe, bir sonraki yükseliş sürecindeki hedef fiyat hakkında bilgi verir. Formasyonun sağ omzu, sol omuzdan daha yüksekteyse fiyattaki artış sinyalinin gücü artar.

Hatırlatma: Hiçbir teknik gösterge tek başına fiyat tahmini yapmak için yeterli değildir. Hemen her indikatör verisinde olduğu gibi, mum desenleri de diğer piyasa verileriyle birlikte kullanıldığında anlam ifade eder.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Reklam Alanı