İkili Tepe ve İkili Dip Nedir? - Bitcoin Teknik Analiz , Bitcoin Kazan, Ethereum, Metaverse, NFT, Forex

SON YAZILAR

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Post Top Ad

Reklam Alanı

14 Şubat 2022 Pazartesi

İkili Tepe ve İkili Dip Nedir?

 

İkili dip formasyonu ve ikili tepe formasyonu en bilinen ve teknik analiz yapan kullanıcıların en güvendiği modellerin başında gelir. İkili tepe ve çift dip formasyonları, trendde oluşabilecek hareketleri öngörebilmek için oldukça önemli ve tutarlı formasyonlardır. Fiyatın belirli bir seviyeye gelmesi ve geldiği yeni düzeyi aşamayıp kırılması ile oluşur. Bu kırılmalar bazen bir düşüş ile bazen ise de bir yükseliş ile oluşur. Bu fiyat hareketleri sonucunda yeni destek ve direnç noktaları elde ederiz. Çoğu zaman karşımıza çıkan bu formasyonlar, yatırımcılara işlem yaparken fiyatın geleceği konusunda sinyaller verir.
 

İkili Tepe Formasyonu ( Double Top )
 


Teknik analiz kullanıcılarının iyi bildiği ancak teknik analiz yapmayan yatırımcıların da çoğu zaman karşılaştığı bir formasyondur. Yükseliş trendi içerisinde olan piyasada, fiyat bir tepe seviyesine kadar çıkar ve piyasa değer kazanır. Direnç seviyesine gelen fiyat yatırımcılara bir satış sinyali verir. Bu seviyede satışların gelmesi ile birlikte fiyatta bir düşüş yaşanır ve bu piyasanın değer kaybetmesi anlamına gelir. Yaşanan bu düşüşün ardından piyasa bir destek seviyesi ile karşılaşır ve fiyat tekrardan yukarıya doğru çıkmaya başlar. Piyasa, daha önceki tepe seviyesine gelene kadar alımlara devam edilir ve fiyat artışı yaşanır. Bu artışın ardından formasyonda belirtilen ikinci tepe oluşur. Bu fiyat seviyesi aynı zamanda bir direnç seviyesi olduğundan, yatırımcılar bir sinyal olarak algılar ve bu noktada satışlara başlarlar.

Satışlar ile birlikte piyasa tekrardan değer kaybedecek ve fiyat düşecektir. Oluşan bu fiyat hareketliliği sonucunda grafikte “M” harfine benzer bir yapıyla karşılaşırız. Teoride oluşan bu “M” harfinin kusursuz olması gerekir ancak, piyasada fiyatı etkileyen sebeplerden dolayı çoğu zaman tepeler aynı fiyat seviyesinde bulunmaz ve formasyon o şekilde oluşur. Bu formasyon tamamlandığında yatırımcılar yükselen trendin son bulduğunu ve piyasanın bu seviyeden itibaren düşüşe geçebileceğini öngörebilirler. Formasyonun devamında oluşan destek ve direnç noktaları arası yükseklik kadar bir düşüş öngörülmektedir.
 

İkili Dip Formasyonu ( Double Bottom )
 


Yine çokça karşımıza çıkan bu formasyon, ikili tepenin tam aksine iki dipten meydana gelir. Fiyatın düştüğü bir piyasada yüksek miktarda alışlar gelir ve bu noktada bir dip oluşur. Alışların devam etmesi ile birlikte fiyatın arttığını gözlemleriz ve piyasa tekrardan değer kazanır. Bu artış direnç seviyesine kadar devam eder ve yatırımcılar oluşan direnç seviyesinde satışlara başlar. Bu satışların sonucunda fiyatlar yeniden düşmeye başlar ve piyasa yeniden değer kaybetmeye başlar. Bu düşüş önceki oluşan dip seviyesine yakın seviyeye gelir ve daha sonrasında yatırımcıların tekrardan alım yapmasıyla fiyatta tekrardan bir kırılma yaşanır. Böylelikle ikili dip formasyonu oluşur.

Grafik incelemesi yaptığımıza karşımıza ”W” harfine benzer bir yapı ortaya koyan ikili dip formasyonu, bizlere fiyatın artacağına dair sinyaller verebilir. Oluşan destek ve direnç seviyesinin yüksekliği kadar bir artış öngörülerek hedef fiyat oluşturulur. Kripto para piyasasında yatırım yapan kullanıcılar, teknik analiz sayesinde kendi risk yönetimlerini yapabilirler. Bu noktada bilinmesi gereken başlıca modellerden olan ikili dip ve ikili tepe formasyonları bizlere trendin seyri konusunda bilgiler verebilmektedir. İkili tepe formasyonunun oluştuğu bir yapıda, kullanıcılar formasyonun sonucunda fiyatların düşeceğini öngörebilir ve yatırımlarını satışa çevirerek oluşabilecek fiyat düşüşlerinden etkilenmeden işlemlerine devam edebilirler. Aksi durumda oluşan ikili dip formasyonu için ise, düşüş trendinde olan piyasanın bu düşüşün son bulacağı ve piyasanın artış göstereceği noktayı öngörme sinyali verebilir. İkili dip formasyonu ile karşılaşılan yatırımcıların, fiyatın artacağını öngörerek alım yapması beklenebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Reklam Alanı